Delegatie Port Authority of Thailand bezoekt Vlaanderen

  • 3 september 2019

Bezoek aan 4 Vlaamse zeehavens


Een Thaise delegatie van de Port Authority of Thailand (PAT) bezocht Vlaanderen en zijn vier zeehavens (Antwerpen, North Sea Port, Zeebrugge en Oostende) van 24 t.e.m. 31 augustus. Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid werkte samen met het Departement Omgeving en FITA een specifiek programma op maat uit voor de delegatie. Tijdens het bezoek kreeg de delegatie in elke haven een toelichting over de werking van de haven en zijn activiteiten. Daarnaast kregen de deelnemers een inzicht in de duurzaamheidsinitiatieven die de verschillende havens nemen. In iedere haven was er ook een tocht om met eigen ogen te aanschouwen wat we te bieden hebben op het gebied van duurzaamheid. In Zeebrugge was er bijvoorbeeld een bezoek aan de Fluxys LNG Terminal. In Oostende werd Hydroville toegelicht (http://www.hydroville.be/en/hydroville/) en was er een bezoek aan Greenbridge (http://greenbridge.be/). 

bezoek/visit North Sea Port, boottocht Gent-Terneuzen - boat tour from Ghent to Terneuzen

Aanvullend kregen de deelnemers inzicht in de activiteiten van Europese federaties ESPO en EFIP die de belangen van de Europese zeehavens en binnenvaarthavens verdedigen.

 

Vriendschapsakkoord uit 1992

 

Het bezoek van de Thaise delegatie kadert in de goede samenwerking tussen Vlaanderen en de Port Authority of Thailand (PAT). Deze kwam al op 23 november 1992 tot stand dankzij de ondertekening van een vriendschapsakkoord. De implementatie en inhoudelijke invulling van deze samenwerking is beschreven in de Letter of Intent (2017-2019). Je kan de Letter of Intent hier downloaden. 

 

Concreet houdt deze samenwerking o.a. in dat Vlaanderen en Thailand informatie uitwisselen (bv. via seminaries en traineeships), elkaars havens promoten en Vlaamse bedrijven in Thailand helpen bij het opzetten van samenwerkingen in Thailand. Eind dit jaar werken we aan de hernieuwing van de LOI.

Delegatie bij Fluxys - Delegation on their visit at Fluxys