Zelfrijdende shuttle - Brussels Airport Zaventem

zelfrijdende shuttle
Contact

Wilt u meer weten over de zelfrijdende shuttle of andere projecten van De Lijn?

Neem dan contact op met Koen Schiettecatte via koen.schiettecatte@delijn.be

 

Nieuwe zelfrijdende shuttle

De Lijn en Brussels Airport hebben groen licht gegeven voor het proefproject met een zelfrijdende elektrische bus op de luchthaven. Het wordt de eerste vloot bussen in België die volledig zelfstandig in gemengd verkeer zal rijden. Na de zomer van 2019 starten de eerste testen zonder passagiers bij constructeur 2GetThere in Utrecht. Begin 2020 komt de shuttlebus naar Brussels Airport voor verdere testen op de terreinen van de luchthaven.

Twee jaar veiligheidstesten

De eerste fase met testen en ontwikkeling van de zelfrijdende bus zal 2 jaar in beslag nemen. In deze periode kunnen De Lijn en Brussels Airport Company alle nodige veiligheidstesten uitvoeren in verschillende weersomstandigheden en verkeerssituaties. Tijdens de testperiode zullen nog geen passagiers, bezoekers of personeelsleden meerijden.

Bij een positieve evaluatie van de eerste testfase van het project kunnen De Lijn en Brussels Airport Company beslissen om de zelfrijdende shuttle vanaf 2021 effectief in te zetten op de luchthaven voor het vervoer van passagiers, bezoekers en werknemers op het traject tussen de terminal en Brucargo.